Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az édesszájúaknak, mutatjuk, mennyivel drágulhat a csokoládé
A kakaó világpiaci ára egy év alatt 300 százalékkal emelkedett, a kínálat harmadával esett vissza.
Nagy a baj az ültetvényeken, elkerülhetetlen a jelentős drágulás.
Újabb rekordot döntött a kakaó világpiaci ára, karácsony másnapján a londoni tőzsdén egy tonna kakaó ára megközelítette a 11 ezer dollárt. Egy évvel korábban a csokoládé legfontosabb alapanyagának ára tonnánként csak 4500 dollárba került – derül ki az ICO, a Nemzetközi Kakaó Szervezet friss adataiból. A világpiaci árak tehát több, mint kétszeresére emelkedtek, így
elkerülhetetlen, hogy a fogyasztók is többet fizessenek a csokoládéért.
A kakaó világpiaci ára már az év elején is szélsőségesen alakult, az év első hónapjaiban duplájára emelkedett, majd némi korrekció után hosszú időn keresztül 6000-7000 dollár között stabilizálódott. Az árak novemberben, a 2024/2025-ös kakaószezon kezdetével újra meredek emelkedésnek indultak. Ennek oka, hogy a globális kereslet várhatóan idén is nagyobb lesz, minta a kínálat, mivel a világ legnagyobb kakaótermesztő vidékein komoly gondot okoz a klímaváltozás, amely kikezdte a korszerűtlen ültetvényeket.
Ezt is ajánljuk a témában
A kakaó világpiaci ára egy év alatt 300 százalékkal emelkedett, a kínálat harmadával esett vissza.
A bolti árakban eddig a hosszútávú szerződések miatt eddig kevésbé volt szembetűnő az alapanyagárak emelkedése, de az új szezon beköszöntével ezek a szerződések zömében lejárnak. Ez azt jelenti, hogy az új megállapodások már biztosan tükrözik a megugró világpiaci árakat. Ekkora árváltozást a fogyasztók sem úsznak meg, bár azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyivel drágul 2025-ben és az alapanyag- és gyártási költségek emelkedését milyen mértékben tudják ellensúlyozni a nagy, tőkeerős gyártók.
Az Európai Unióban szeptember óta gyorsul a csokoládé fogyasztói árának emelkedése: 12,8 százalékkal volt drágább a csoki novemberben, mint egy évvel korábban – derül ki az uniós statisztikai hivatal adataiból. Magyarországon az uniós átlaghoz hasonló volt az áremelkedés. 13,3 százalékos, de több tagállamban már 20-30 százalékos drágulást regisztrált az Eurostat.
Az európai áremelés mértékét enyhén tompíthatja, hogy más alapanyagok – például a cukor – világpiaci ára jelentősen csökkent az elmúlt hónapokban.
A világpiaci árak emelkedéséért a nyugat-afrikai kakaótermő vidékeken tapasztalt egyre szélsőségesebb időjárás okozza. A kakaó a nedves, trópusi éghajlaton terem, a legnagyobb kakaótermesztő országok Ghána és Elefántcsontpart, valamint kisebb arányban Dél-Amerika országai. A sokszor politikailag is instabil kakaótermesztő országokban régóta problémát okoz, hogy az ültetvények elöregedtek, a technológiai fejlődés több évtizedes lemaradásban van. Ráadásul a termelők alig kapnak pénzt a terményért, így a termést növelő beruházásokra belátható időn belül nincs remény.
Tavaly a kakaóültetvényeken jelentős pusztítást okozott a szélsőségesen száraz időjárás, ráadásul az öreg ültetvényeken megállíthatatlanul terjed a növényt, elsősorban a termést támadó vírusfertőzés is. Mindez 2024-ben jelentős termésmennyiség-visszaesést okozott, miközben a világpiaci kereslet folyamatosan nő a kakaó iránt.
Ghána és Elefántcsontpart ezért az idei évre leszerződött mennyiség egy részét 2025-ben teljesíti. Noha a jövő évi terméskilátások némileg jobbak, mint az ideiek, a kereskedők egyelőre továbbra is készlethiánytól tartanak. Az árakat így jelenleg elsősorban a kakaóhiánytól való félelem emelte rekordszintre, némi korrekció csak hónapok múlva várható.
A globális kakaókínálatot érintő problémák, vagyis a klímaváltozás és a rossz termesztési körülmények ugyanakkor még évekig bizonytalanságot és tartósan magas árakat okozhatnak.
Középtávon ugyanakkor az árak újbóli csökkenése, vagy stagnálása várható, mivel több dél-amerikai ország is növelné a kakaótermelést, hozzájárulva a globális kínálat növekedéséhez. A folyamat ugyanakkor hosszadalmas és bizonytalan, a fogyasztói árak egy darabig biztos, hogy korábban nem látott szintre nőnek és egy magas árszínvonalon stabilizálódnak.
Az elmúlt hetekben egész Európán végigsöpört a dubaji csokoládéőrület. Magyarországon több kereskedőnél is készlethiány alakult ki az érdesség iránti kereslet miatt decemberben, pedig az édesség ára jóval magasabb, több mint tízszerese a megszokott márkák termékeihez képest. Ahol még nem fogyott el a készlet, ott 100 gramm dubaji csokoládét 4000-5000 forint közötti áron lehet megvásárolni.
A dubaji csoki prémiumtermék, árát a kakaó mellett egy másik fontos alapanyaga, a pisztácia világpiaci ára is jelentősen befolyásolja
– emelte ki Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A dubaji csokoládék árát elsősorban a prémium alapanyagok határozzák meg. Gyakran tartalmaznak aranyport, sáfrányt vagy más egzotikus összetevőket, mint például a Közel-Keleten népszerű kadayif tészta és a pisztáciakrém.
Az elemző rámutatott, hogy a kakaó áremelkedése mellett a pisztácia magas ára is hatással van a fogyasztói árszintre. Magyarországon egy kilogramm natúr, hámozott pisztácia ára meghaladja a 13 ezer forintot. A magas ár több tényezőre vezethető vissza:
Cinkotai Norbert emellett a dubaji csoki csomagolását is kiemelte, mint az árat befolyásoló tényező. A kakaópiac helyzete a befektetőket is: a kakaó, mint tőzsdei árupiaci termék is népszerű fedezeti eszköz lehet, hasonlóan más népszerű fedezeti termékekhez, például az aranyhoz.
Ezt is ajánljuk a témában
Minden nap délután kettőkor és ötkor nyitják meg a vásárlási lehetőséget.
Ezt is ajánljuk a témában
A terhesség alatti kívánósság ihlette a FIX Dessert Chocolatier alapítóját.
Nyitókép: Omer Taha Cetin/Anadolu via Getty Images